Powered By Blogger

sobota 10. července 2010

Odjezd - ze by dnes?

Zdravim, tak si predstavte, ze jsem stale jeste v Kwale! Ano je to tak. Zkratka a jasne se tady v Africe planuje uplne jinak, nez jsme zvykli my na Severu! Jeste v patek rano to vypadalo, ze pojedeme odpoledne. Jeste dopoledne to vypadalo, ze pojedeme navecer, ovsem v poledne uz to tak vubec nevypadalo :o) Mela jsem vsechno sbaleny, smotanou moskytieru, proste vsechno. Jenomze dalsi dobrovolnici z KVDA (Kenya Voluntary Development Association) meli puvodne vyrazit v patek rano, pak meli vyrazet v patek na noc a ve finale vyrazili az dneska rano z Nairobi smer Kinondo (teprve dnes jsem se domakla, ze se to zrejme pise takhle, nicmene poloha u Ukundy sedi). Je to overena informace, protoze jsem nevydrzela a zavolala do KVDA, jestli uz jsou opravdu na ceste. Zkratka a jasne, tady v Africe 1 - 2 dny zpozdeni vubec nic neznamenaji! Mozna se tu naucim byt trpelivejsi (pry to potrebuju) :o)

Vecer jsem tedy ja a dva lidi ze zdejsi SHIFOGA (Shimba Hills Forest Guides), kde delam, ocekavani v Kinondo a budeme pripravovat zitrejsi Opening Ceremony workcampu Mijikenda Sacred Kaya Forest Project. Takze asi pojedeme navecer, je to odsud max hodinu cesty matatu (zalezi na tom, jak stare matatu si zastavime a jak vypada cesta). Kazdopadne pocitam s tim, ze mozna taky pojedeme zitra rano, tady je fakt mozny vsechno...

Uvedomuju si, ze jsem presne nepopsala, co vsechno jsem tady delala za praci. Prichazela jsem obvykle na pul devatou. Prvni, co jsme delali kazdy den, bylo zametani. Pres noc nam pod altanem nadelali bordel paviani, takze je potreba to poklidit. Pak se napln moji prace den ode dne ruznila. Casto jsme byli na Nature Trail (naucna stezka) poklizet polamany vetve, to je zas pozustatek po nocnim prochazeni slonu. Jindy jsme hledali v lese sazenicky zdejsich endemitnich (puvodnich) druhu stromu a davali je do nasi Tree nursery (skolky). Ja nenasla ani jednu, tak jsem jen vykopavala. Vyuzivaji se na prodej nebo se sazeji na misto stromu, ktere znicili sloni. Vubec je to tu se slony boj, co oni znici, musime my zase zasadit. Pak jsme treba vyrabeli kvetinacky pro pripadne dalsi sazenicky nebo seminka, pleli jsme tu nasi skolku.

Dalsi oblasti cinnosti byla prace s mistni komunitou. Pokouseji se vytvorit neco jako open-air muzeum a privydelat si tak nejaky ten silink. Prumerny cisty mesicni prijem je tu 760 KES na osobu, coz jsou nejake ani ne tri stovky korun. Je ovsem dulezity si uvedomit, ze to je oficialni udaj a ze je tu velka nezamestnanost, cca 80 %, takze kdyz se ten prijem pracujicich zprumeruje na vsechny obyvatele, tak to vychazi takhle malo. Jinak treba ucitel na ZS se stredoskolskym vzdelanim tu bere 10000 KES (cca 3300 Kc) a 2kg mouky tu stoji 100 KES. Takze nepredstavitelna bida. Jak jsem psala, tak moje host family nema ani vidlicky a nehty si striha ziletkou.

SHIFOGA se podili na vzdelavani mistnich skolaku, snazi se v nich vypestovat vztah k zivotnimu prostredi, protoze tu nic jineho, z ceho by mohli tezit, nemaji. Byli jsme tedy i v jedne skole na besede, kde jsme mluvili o pojmech jako biodiverzita, zivotni prostredi, ekosystem atp. Zkratka to, co studuju ja ve skole. Bylo to zajimavy, protoze jsem k tomu aspon mela co rict a mela jsem pocit, ze mi studentky rozumi.

Navic k tomuhle vsemu jsem se rozhodla Aliho a Salima ml. naucit trosku vic na pocitaci, takze jsem je ucila Excel (a ten diky bajecnym tabulkam, ktere delam v praci umim dost dobre), upravovat obrazky v Picture Manager a nejaky drobnosti ve Wordu. Z prace jsem se vracivala domu jednak na obed mezi pul jednou a druhou, domu jsem pak sla nekdy po ctvrty.

Jinak jeste na zaver - v pondeli jsou v Kwale District opakovane volby jejich zastupce v parlamentu. Prokazalo se, ze ten puvodni zfalsoval vysledky voleb, tak ho vyhodili (momentalne je tedy nezamestnany) a voli noveho. Maji tri kandidaty, takze je tu celou dobu kazdy den a noc pekne rusno. Vrcholi kampan, takze tu neustale proudi pruvody lidi zpivajicich pisne, jsou tu mitinky kandidatu a dokonce i v noci pousteji nahlas projevy a pisne, treba i v sest rano. Fakt masakr, jak se snazi dostat lidem do podvedomi a neberou ohled na nocni klid :o(

No nic, budu koncit, priste se tedy ozvu asi az budu v Kinondo! Mejte se a hezky vikend.

Žádné komentáře:

Okomentovat