Powered By Blogger

středa 7. července 2010

Aklimatizace v Kwale

Zdravim! Konecne jsem se dostala k internetu! Jak jsem ze zacatku byla prvni den otravena, ze nemam co delat a ze se budu nudit, tak jak vidite, tak jsem se dostala na net az dneska. Castecne tedy taky kvuli tomu, ze v patek nesel proud, v sobotu jsem se sem nedostala, protoze jsme meli sezeni s mistni komunitou, v nedeli bylo zavreno. V pondeli odpoledne jsem byla se Salimem cely odpoledne na utesu nad Mwaluganje Elephants Sanctuary pozorovat slony, coz byl mimochodem zazitek na cely zivot, a vcera jsme meli az do sesti session na Kwale Girl's High School. Takze bylo furt co delat. Takze par postrehu po tydnu stravenem v Kwale (snad pujdou nahrat i fotky, kdyz ne, tak je nahraju odpoledne)...

Kwale District se sklada ze 4 vesnicek a mesta, respektive v nasem pojeti centra a okraju, kterym se tu rika vesnice. Poznate to podle toho, ze v centru (meste) jsou baracky z palenych cihel nebo kamenu, kdezto na vesnici (okrajich) jsou z drevene konstrukce na kterou je naplacana hlina a je to proste akorat vysuseny. Dulezity je mit dobrou strechu. Ja bydlim v domecku s plechovou strechou. Vetsina baracku ma strechu z palmovych listu a ty je potreba kazdy 3 roky vymenit, protoze zacnou propoustet vodu a baracek se pak rozpadne. Vesnicka, kde bydlim ja, se jmenuje Jeza Village, jak se jmenuji ty ostatni si nejsem schopna zapamatovat. Uz se znam s mistnimi, jsou desne vstricni a mili. Dokonce, kdyz tu byli v sobotu na Tour visit turisti z UK (ubytovani nekde na pobrezi), tak jim mistni predvadali svatebni obrad, a po me chteli, abych hrala matku zenicha. Coz jsem si s diky odmitla a vysvetlila jim, ze by to bylo pro turisty zklamani z "autentickeho" zazitku mistni kultury, kdyby matku hrala "mzungu" aneb beloska.

Jak jsem uz psala, tak Alice se Salimem st. nemaji deti (taky uz vim, proc nemaji deti - zdravotni problemy), ale pres den vidam Marci, coz je sestra Alice, a ta dochazi se svym synkem, kteremu je 3.5 roku. Je to muj velky kamarad. V nedeli me vzala Alice za svou matkou na navstevu (to jeste muj kamarad nebyl), kde zije i Marci, chvili jsme tam pobyly a kdyz jsme odchazeli, tak Shafi (ten syn), chtel jit s nami. Po chvili jsem mu nabidla ruku a on se ji fakt chytil, prestoze se ze zacatku strasne stydel. Uplne me to dojalo a vehnalo mi to slzy do oci. Natoz, kdyz po obede prohlasil, ze Jana neni mzungu, ale Jana! A desne se o me hadal se Salimem st., ze jsem jeho. Ve finale mi usnul na kline :o)

Co se vikendu tyce, tak jsou lidi zvykli byt doma. V sobotu se pere, tak jsem prala taky! Nastesti bylo vedro, takze vsechno uschnulo. V nedeli se odpociva. V patek jsem mela strach, ze se o vikendu ukousu nudou, ale ve finale to uteklo tak rychle, ze jsem ani nemela moc casu si cist.

Clovek tu zije v neustalem kontaktu s prirodou, respektive s faunou. A veskere divoke zvirectvo je tu fakt mega! Po ceste do prace jsem potkala fakt obrovskyho sneka, asi tak 15 cm. V noci mi na moskytiere pristal fakt mega brouk, asi 5 cm, kteryho jsem se bala sama odstranit, protoze jsem vubec netusila, co mi muze udelat. Nakonec se ukazalo, ze je uplne neskodnej! Stejne tak obrovsky jsou tu treba stonozky, asi tak 10 cm. Takovyhle potvory fakt nejdou zabijet, nedovedu si predstavit, jak by to odporne luplo a ohodilo me to! Takze se snazim to vsechno vystrkat ze svy blizkosti, nebo se s tim proste szit. Pavouci tu jsou taky vetsi, ale ne o moc nez u nas. Teda zatim jsem zadnyho nebezpecne vypadajiciho nevidela :o) A taky jsem si tu zvykla na neustalou pritomnost pavianu. V JAR jsem se jich bala, ale tady ne. Bylo mi totiz vysvetleno, ze ti, co zijou v lese, muzou byt na lidi agresivni, kdezto tihle, co zijou s lidmi, zijou v relativni harmonii, takze nebezpecni nejsou. Takze je tu potkavate fakt na kazdem kroku, takze uz je ani nefotim.

A kam ze to chodim do prace? Je to vlastne takove obcanske sdruzeni. Jmenuje se SHIFOGA aneb Shimba Hills Forest Guides. Zalozili to mistni nezamestnani, protoze jim prijde lepsi aspon neco delat a nebyt doma. Snazi se vybudovat z Kwale turisticky atraktivni lokalitu s tim, ze jim to casem zacne nest penize. A ja jim tu pomaham se vsim moznym.

Tak to je ve zkratce asi vse, co jsem sem chtela dneska dat. Snad se sem dostanu jeste v patek rano, pred odjezdem do Kinando, kde budu na workcampu. Je to pobliz Ukunda, takze blizko oceanu. A navic tam budu s dalsimi dobrovolniky, takze to bude zas uplne neco jineho!

Mejte se krasne!

PS: No, takze fotky mi sem nejdou nahrat, ponevadz tenhle pc odmita videt muj fotak. Neco vymyslim a snad je sem nahraju pozdeji.

1 komentář:

  1. Pokusila jsem se přihlásit jako pravid.četnář ,snad se mi to zadařilo :-)

    OdpovědětVymazat