Powered By Blogger

sobota 17. července 2010

Konecne Kinondo!





Ahoj, tak uz jsem konecne na netu! Uz jednou v tydnu jsem ucinila pokus o cyber cafe, jenomze jsem si neuvedomila, ze byl ctvrtek a ze nikde nepujde proud. Ale dneska je sobota, jde proud a ja sedim na netu v Mombase. Mam toho spoustu co psat, jenom na to nemam cas a taky tu nikde nevidim vstup pro usb, takze na fotky se mozna zas tesit nemusite...

Odjezd z Kwale do Kinondo byl trosku napinavy, puvodne planovano na sestou navecer, ale jak je tu dobrym zvykem, tak jsme na matatu sli nekdy v pul sedmy. Navic se mnou na workcamp nakonec jel Ali misto Salima a Mariam, z cehoz jsem moc nadsena nebyla, protoze Ali je trosku magor. No, z domova jsem odjizdela na taxi motorce - s tou obrovskou krosnou :o)) ale oni tu proste zmaknou vsechno. Jeli jsme matatu komplikovane do Likoni u Mombasy, kde jsme se sesli se zbytkem osazenstva workcampu a pak jeli express matatu do Kinondo. Express spocival v tom, ze nas dovezli az ke Kinondo Primary School, v jejiz jedne tride spime. Kdyz jsem videla osazenstvo, tak jsem moc nadsena nebyla, protoze jsme tu jedini 4 international dobrovolnici - ja a tri Korejci! Jinak sami lokalni, coz je v pohode, jenze ja se tesila na nejaky Americany nebo Brity, abych si jeste vic zlepsila anglictinu. Kupodivu spime vsichni v jedne tride, kluci holky dohromady, coz je na zdejsi pomery dost neobvykle! Ale vsichni to snasime vcelku v pohode a snazime se si vzajemne nelezt na klucici a holcici poloviny :o)

Co se hygieny a pohodli tyce, tak je to tu samozrejme jeste horsi nez v me puvodni host family... Prvni tri dny jsme se "sprchovali" na zachode - pouha dira v zemi, nikoliv keramicka. Spani na zemi, kdo nemel karimatku, pro toho byly pripraveny molitanove matrace, coz je lepsi. Ja prohloupila, ze jsem karimatku vytahla, takze spim fakt uplne na zemi. Rano se clovek probouzi s uplne ucpanym nosem, protoze se pres noc nadycha prachu az az. Ale prach je tu v Keni vsude pritomny, takze si pomalu zvykam. Varime si sami a vcelku uspesne, ja mela sluzbu v pondeli a vse dobre dopadlo. Zakousela jsem sice zpusob vareni po africku, to jest kontinuelni dychani koure z ohne, ale myslim, ze to k tomu tady patri a ze me to jednou za zivot neuskodi :o) Chudery zdejsi zeny, ktere to dennodenne dychaji - vsak taky druhou nejcastejsi chorobou tady jsou nemoci dychaciho ustroji!

Jak jsem jiz psala vyse, tak bydlime ve skole, coz znamena, ze pres den je areal plny deti! Je to fajn, ale nemate moc moznost byt sami. Jakmile si nekde sednete s knizkou, tak mate kolem sebe skupinku deti, ktera se s vami chce bavit. Vyuzivam toho a davam jim lekce zemepisu a oni me naopak uci svahilsky :o) Myslela jsem si, ze mi bude vadit, ze na me budou furt sahat, ale naopak. Je mi to prijemny, jak se po me valeji a otlapkavaji me, protoze si chteji sahnout na mzungu a na moje zrzavy vlasy.

Projekt, kvuli kteremu se tento workcamp porada, se jmenuje Mijikenda Sacred Kaya Forest a je zastiteny UNESCO, protoze Kinondo Kaya Forest je jednim z mnoha Cultural Heritage mist v seznamu. Jedna se o posvatny les, respektive typicky pobrezni tropicky destny les, ve kterem drive lide kmenu Mijikenda (celkem 9 kmenu) zili. Nyni jiz nejakou dobu ziji ve vesnickach kolem, nicmene v posvatnou funkci stale veri. Pomahame tu v okoli se vsim moznym - sazeni stromku, vyuka deti ve skole, uklid a sekani travy v arealu skol atp. Vic se mozna rozepisu priste a nebo povim osobne, az se vratim. Ted uz budu muset koncit, aby se tu vedle me Salim neukousal nudou - cte si meho pruvodce - v cestine! :o)

To je totiz take zasadni informace, ze Ali odjel hned v nedeli kvuli volbam, ktere meli v pondeli a vecer misto nej prijel Salimu, z cehoz jsem mela obrovskou radost, protoze to je jeden z mala lidi kolem me, se kterymi si hodne rozumim!

Moc moc na vas vsechny myslim, mejte se pekne, snad se dostanu na net driv, nez zas za tyden!

1 komentář:

  1. Ahoj Jani,
    jsem Zuzka Lindová z Olesnice. Naposledy jsme se videly loni na volejbale, to jsem jeste bydlela nad kramem v Ole, ale ted jsme prestehovani do Hamru. Obcas zavitam na koupak zahrat si s Olesnaky volejbal a tam mi Jirka vypravel o tve ceste do Afriky a dal mi adresu tveho blogu.
    Prave jsem precetla vsechny tve prispevky a jsem z toho u vytrzeni. Moc obdivuji tvoji odvahu a dobrodruzneho ducha a libi se mi, jak o sve ceste davas vedet.
    Preju stesti, pohodu a pekne dalsi zazitky. Tesim se na pristi novinky a snad se uz brzy potkame, treba na volejbale.
    Kdy ze to vlastne planujes navrat?

    OdpovědětVymazat