Powered By Blogger

pátek 10. prosince 2010

Karibu na Kwale / Ziwani





Konecne zdravim z Kwale. Dostala jsem se sem kvuli snehove kalamite v Evrope a nejakemu operacnimu problemu na letisti v Nairobi s jednodennim zpozdenim. Z Prahy jsem sice odletela jen s 20 min zpozdenim, ale na letisti v Amsterodamu jsem se dozvedela, ze let ve 20.40 je opozden a poleti v 9.15 druhy den rano. To byl trosku sok. Bylo to vsechno tak pekne naplanovane. Dostala jsem voucher na hotel, seznamila se se dvema prijemnymi Cechy, co prileteli zrovna ze Shanghaje a spolecne jsme povecereli. Rano rychle snidane a honem na letiste, kde jsem ovsem zase cekala o 1.5 hodinu dele, nez bylo v planu. Do Nairobi jsem tedy priletela v devet vecer a nez jsem dorazila do centra na autobusove nadrazi, tak vsechny nocni autobusy ujely. Tak jsem zakoupila jizdenku na 11.00 dopoledne druhy den, protoze drivejsi byly vyprodany. Nucene jsem tedy musela prespat v centru Nairobi v takovem, no, hodne levnem hotylku. Na ulici rachot do ctyr do rana, ale to mi ani nevadilo. Jen jsem byla bez vecere, pacto neni radno belochovi po setmeni vychazet. Tedy, uplne bez vecere jsem nebyla, snedla jsem susenky od maminky. Rano odjezd relativne vcas, ovsem stejne jsem do Mombasy prijela v 19.00 hodin, coz znamenalo, ze nestiham zadne matatu do Kwale. To uz ale davno vedel Salimu, takze pro me prijel autem s kamaradem. Coz me tedy stalo navic 2000 KES. Privitani bylo vice nez vrele, jak u Salima doma v Ziwani, tak u Alice s jejim Salimem (to jsou ti, co jsem u nich bydlela predtim). Vsechny jsem obdarovala. Zustavam v Ziwani v domecku Salimovy maminky, protoze u Alice ocekavaji nejakeho dobrovolnika, tak abych jim neblokovala kapacity.

Jak jsme jeli tim autem, tak jsem konecne pochopila, jak tu pouzivaji dalkova svetla a blinkry. Takze, dalkova se nerozsvecuji proto, aby clovek videl, ale aby byl viden. Takze vzdycky, kdyz proti nekdo jede. No a blinkr? Ten slouzi k tomu, aby oznacil okraj auta. Tedy vzdycky, kdyz proti nekdo jede, tak rozsvitite ten na potkavaci, tedy vnitrni strane! :o)

Hnedka ve stredu jsme pres kancelar Shifoga, kde jsem predtim pracovala a ktera je uplne prestavena, odjeli do Ganja la Simba Primary School. Meli jsme tu sraz s reditelem, ktery mel pripravenou objednavku na ucebnice. Prosli jsme to, posedeli a vyrazili do Ukunda do knihkupectvi za madam Lelou! Po vsem moznem saskovani s kurzy, mnozstevni slevou a ja nevim cim, jsem nakonec objednala 333 ucebnic, ktery jsem vcera byla i zaplatit! Meli by je do skoly v pondeli dovezt! Tak snad se to aspon pristi tyden podari, abych byla u predani a nafotila to! Dokonce i deti pripravily vykresy, ktere mely za ukol a ktere s nimi vymenim za vykresy ceskych deti.

Jinak je tu tedy uplne brutalni vedro! Nejakych 40 stupnu, cili az prijedu domu, tak asi zmrznu! Vubec si v tomhle vedru neumim predstavit, ze je doma snih a ze budou Vanoce. Dokonce se tu potim, coz je u me zazrak.

Vcera jsme byli v Mombase, protoze jsem si potrebovala zarezervovat jizdenku na pristi sobotu do Nairobi. Ovsem problem, je jenom rezervovana, musim ji prijet zaplatit 2 dny pred odjezdem. Boze, jak komplikovane. Nicmene, kdyz uz jsme byli v Mombase, tak jsme vyrazili do Haller parku, coz je takova otevrenejsi, prirodnejsi ZOO. Vstupne jsme pro me neusmlouvali ani na studenta, ani na dobrovolnika. Proste nejsem rezident, tak budu pekne platit 800 KES misto 250 KES.

To je pro dnesek vsechno, snad se zas ozvu po vikendu! Mejte se v te zime krasne!

Žádné komentáře:

Okomentovat