Powered By Blogger

pondělí 13. prosince 2010

Byla jsem v Tanzanii!






Zdravim, hlasim se opet ze Cyber Cafe v Kwale. V patek rano jsme brzy vstavali, protoze jsme jeli na navstevu k Salimovu strycovi, ktery me pozval do Lunga Lunga. Znamenalo to jet matatu 40 minut do Likoni, odkud jezdi privoz do Mombasy, a odtamtud jet 2 hodiny express matatu do Lunga Lunga! Je to tusim nejakych 100 km, ale cesty a vozidla nejsou nejlepsi, takze proto cesta trva tak dlouho. Express matatu spociva v tom, ze furt nezastavuje a nenabira a nevysazuje lidi. V nasem pripade to platilo tak do 3/4 cesty. Pak zacali nabirat a nabirat, ze nas v jednu chvili ve vozidle pro 14 osob bylo odhadem 25! To uz i mistni byli nastvani. Ja mela hlavne strach, aby nam diky pretizeni neselhaly brzdy. Nastesti se ale nic nestalo a my v pohode dorazili.

Lunga Lunga je mala vesnicka a jedine, co je turisticky zajimave, je prechod do Tanzanie. Salimuv stryc je na mistni pomery bohaty clovek, ma univerzitu a je statnim zamestnancem. Dela Public Health Officera. Proste urednika, kterych je tu mraky, protoze pracuji pomalu a neefektivne a presto jsou velmi dobre placeni. Zna se se vsemi policajty a uredniky na hranici. Rozhodl se, ze nas provede po svych pozemcich kolem hranice, na kterych hodla vystavet business, a ze nas vezme do Tanzanie. Coz se opravdu stalo! Nejvtipnejsi na tom bylo, ze jsme tam fakt byli vpusteni na dobre slovo a naprosto neoficialne. Jediny, kdo tam byl opravnene, byl stryc, protoze ten jediny mel pas. Salimu pas nema vubec a ja nosim s sebou jen kopii a v originale stejne nemam tanzanske vizum. Bohuzel jedinym fotografickym dokladem meho kratkeho pobytu v Tanzanii je fotka s pivem Serengeti a kamiony zacpana hranice. Bohuzel tam nemaji zadnou ceduli "Welcome in Tanzania", u ktere bych se mohla vyfotit.

Cestou zpatky jsme jeli podobnym express matatu, takze se mi v jednu chvili ocitlo neci dite na kline. Vystupovali jsme v Ukunda, protoze jsem potrebovala do bankomatu banky Barclays, a ta v Kwale neni. Kdyz uz jsme tam byli, tak jsme jeli navstivit Salimovu sestrenici do Diani Beach, ktera pracuje v Leopard Beach Resort. Zatim ale jen jako trainee, tedy za ubytovani a stravu, a po 3 mesicich se uvidi, jestli ji zamestnaji nebo ji daji jen papir a doporuceni a ona bude muset hledat praci jinde. Studuje turismus, tak by se ji to pry hodilo, kdyby si ji tam nechali.

V nedeli se mi uz ani nikam nechtelo, takze jsem vegetila cely den v Ziwani. Vyprala jsem si nejaky veci a zacala cist material do skoly na diplomni seminar. Salimova maminka se ptala, co chci k obedu, tak jsem vymyslela, ze udelame spagety s rajcaty a opecenymi vejci. Vim, ze to tu vari, ale ona nevedela, jak chci ty vajicka. Tak jsem varila ja. Udelala jsem to trosku jinak, nez oni, a moc jim to chutnalo. Navecer pak pro me prisel Salimuv kamarad Said, ze nas zve na veceri, ale ze musim jit napred, abych ji pomohla uvarit. Takze jsem s jeho sestrou Binti sedela v male zakourene kuchyni se slepicema a kockama, a varily jsme kokosovou ryzi s bramborami a hovezim masem. Byla to dobrota. Po vcerejsku jsem ovsem smrdela jako prava africka zena: kourem a jidlem :o)

V sobotu volal reditel skoly Ganja la Simba, ze ucebnice by mely prijit ve stredu. Modlim se, aby fakt prisly, abych mela nejake dokladove fotky!

Pro dnesek koncim, nejspis se ozvu az v patek. Mejte se pekne!

Žádné komentáře:

Okomentovat