Powered By Blogger

neděle 3. července 2011

Pro Keňu je stále co dělat...


Zdravím.
Říkala jsem si, že musím trošku oživit svůj keňský blog a napsat, co se všechno dá dělat z domova pro lidi v Keni - a to toho dělám dost málo...

Na ZŠ Velké Hamry jsem poprvé v životě povídala před dětmi. Moje premiéra se uskutečnila dne 19. dubna v rámci Projektového dne Afrika, v rámci něhož si mne vyslechnuly nejdřív děti z 1. stupně a potom děti ze 2. stupně. Z těch starších jsem byla dost nervózní, že je to nebude bavit, ale byla jsem moc překvapená, kolik dotazů nakonec bylo. Přednáška mě moc bavila. Však bych taky někdy chtěla na nějaký malinkatý úvazeček učit. Navíc jsem pro tuhle školu pomohla zrealizovat výměnu dopisů a obrázků s Ganja la Simba Primary School v Kinondu, což proběhlo v rámci mé prosincové cesty minulý rok. Takže jsem před dětmi zároveň stála jako jejich pošťák.
Na zprávu z projektového dne se můžete podívat na stránkách ZŠ Velké Hamry. A na zprávu o pracech dětí také tam.

Na samém konci školního roku - 28. června - jsem povídala a promítala obrázky z Keni dětem na ZŠ Zlatá Olešnice, což bylo taky moc příjemné, protože škola je malinká, dětí nebylo tolik a mohla jsem si s nimi napřímo povídat.

Kdybyste někdo měl chuť jet do Keni na workcamp, tak sdružení INEX, se kterým jsem tam poprvé cestovala já, pořádá jeden přímo v Ganja la Simba Primary School. Bude se konat v srpnu. Více informací k němu naleznete na stránkách INEX. Jedná se o zcela speciální projekt českého INEXu a keňské KVDA, to znamená, že na workcampu budou jen Češi a Keňané. V tuhle chvíli je přihlášeno 6 Čechů a shání se jich 8. Tak vzhůru do toho! Vřele doporučuju, prostředí, kam se jede, velmi dobře znám, takže se mne neváhejte zeptat!

Dále se mi, přes veškerou mou pracovní, školní a zastupitelskou vytíženost podařilo dát dohromady dva články pro StudentPoint.cz: jeden je v sekci cestování a druhý v sekci vzdělávání.

Kromě všeho výše také stále pokračuje sbírka pro Alici Saumu Fikirini, mou hostující keňskou matku, respektive vzhledem k jejímu a mému věku, spíš kamarádku. První kolo sbírky již proběhlo a Alice začala studovat Univerzitu. Je moc šťastná a věří, že se jí podaří úspěšně uzavřít první studijní období. Jakmile budu vědět výsledky, pověsím je sem. Další peníze bude ode mne potřebovat během srpna! Tak neváhejte a najděte si únorový článek zde na blogu, kde jsou podrobnosti!

Teď už je zde vše, o co jsem cítila, že by se měl můj keňský blog aktualizovat,
mějte se všichni krásně!